26 november 2020

Bij een brand gaan altijd waardevolle eigendommen verloren, denk aan belangrijke (bedrijfs)documenten als certificaten, contracten maar ook trouwfoto’s, sieraden en andere spullen met veel emotionele waarde. Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt ook in dit geval. Het kiezen van een goede kluis kan hierin het cruciale verschil maken. In deze blog leggen we u uit wat een brandwerende kluis is, welke opties er zijn en hoe u de juiste brandkast kiest. 

Brand, hoe werkt dat?

Voor het ontstaan van een brand zijn tenminste drie ‘ingrediënten’ nodig:

  1. Brandbaar materiaal
  2. Zuurstof
  3. een voldoende hoge ontbrandingstemperatuur

Deze drie facturen vormen samen de branddriehoek. Brand kan alleen ontstaan wanneer alle drie de factoren aanwezig zijn. In het geval van een bedrijfs- of woningbrand zijn twee van de drie factoren eigenlijk altijd aanwezig; zuurstof (in de lucht) en brandbaar materiaal (gordijnen, papier etc.). Wanneer je de derde factor (een voldoende hoge ontbrandingstemperatuur) toevoegt, bijvoorbeeld door kortsluiting, ontstaat er brand. Een brand begint vaak heel klein maar verspreid zich ontzettend snel. Binnen 3 tot 5 minuten kan een volledige ruimte in brand staan. Er wordt tegenwoordig ontzettend veel gedaan om brand te voorkomen, toch komt het dagelijks nog voor. Als uiteindelijk de brandweer komt zal deze proberen één van de factoren uit de branddriehoek weg te nemen en zo de brand te blussen. Meestal is er tegen de tijd dat de brand geblust is al wel veel schade.

Welke brandwerende kluis kiezen, en welke soorten zijn er?

Een brandkast, brandwerende kluis, brandkluis of brandweerkluis worden ze ook wel genoemd. Al deze benamingen doelen op hetzelfde; Een kluis die de inhoud gedurende een bepaalde tijdsduur kan beschermen tegen de gevolgen van brand. Veel mensen denken dat iedere kluis standaard brandwerend is, maar dit is helaas niet het geval. We spreken pas van een brandwerende kluis wanneer deze volgens een brandwerende norm is getest en gecertificeerd.

Bij mustang Safes hebben we diverse soorten brandwerende kluizen in het assortiment, elk met brandwerende eigenschappen voor een specifiek doel. Zo’n kluis kan bijvoorbeeld een bepaalde tijd papieren, digitale data en media beschermen tegen de gevolgen van een brand. Hieronder treft u een overzicht van de verschillende soorten kluizen en in welke situatie u welke brandwerende kluis het beste kunt kiezen.

Een veel voorkomend type brandwerende kluis is speciaal geschikt voor het opbergen van papier (denk hierbij aan documenten, dossiers, certificaten, etc). Bij een temperatuur van 176 graden Celsius zal papier (documenten, dossiers, certificaten, contracten enz.) ontbranden en vernietigd worden. Een brandwerende gecertificeerde kluis zal in dit geval een goede bescherming bieden.

Tegenwoordig worden ook steeds vaker geheugenkaarten, USB-sticks, laptops en dergelijke in kluizen opgeslagen. Datadragers kunnen al boven een temperatuur van 52 graden Celsius onbruikbaar worden. Ook zijn ze nog eens erg gevoelig voor vocht. Daarom is er ook een tweede type brandwerende kluis op de markt, die onder andere wordt getest op waterdichtheid. Zo’n kluis wordt ook wel een datakluis genoemd. Een gecertificeerde datakluis is meestal bestand tegen zowel bluswater als rook en voorkomt dat de temperatuur in de kluis te hoog oploopt tijdens een brand. Datakluizen hebben vaak een hogere brandvertragende werking en zijn daardoor ook uitermate geschikt voor het opbergen van verschillende documenten.

Ontvlambare stoffen dienen in een speciale veiligheidskast te worden opgeslagen. Deze brandkasten zijn ook geschikt voor de opslag van Lithium batterijen. Over het algemeen beschikken lithium- en chemicaliënkluizen over een intern blussysteem en automatische deuren die sluiten wanneer rook en/of een hoge temperatuur wordt gedetecteerd. Anders dan andere brandwerende kluizen zijn veiligheidskasten ontworpen om de brand juist binnen te houden in plaats van buiten de kast.

De meeste wapenkluizen zijn niet standaard gecertificeerd brandwerend, dit is ook geen norm volgens de wet wapen en munitie. Toch kan het zijn dat u uw wapens en bijvoorbeeld de bijbehorende belangrijke documenten brandveilig wil opslaan. Kies dan voor een brandwerende wapenkluis met cerftificering.

Certificeringen

Alle goede brandwerende kluizen zijn door een onafhankelijk instituut gecertificeerd en hebben dus een brandwerendheid-certificaat. Deze certificeringen helpen u met welke brandwerende kluis u voor uw wensen zou moeten kiezen. zie hieronder een overzicht van veel voorkomende brandkast normeringen:

Welke stappen te doorlopen om de juiste brandwerende kluis te kiezen?

Wij hebben verschillende soorten kluizen die beschermen tegen brand in ons assortiment, voor welke kluis u het beste kunt kiezen, hangt af van:

  • Wat u in de kluis wilt opbergen;
  • Hoeveel opslagcapaciteit de kluis moet hebben;
  • Of u de inhoud (bedrijfsmatig) wilt verzekeren;
  • Over welke brandvertraging uw kluis moet beschikken (30, 60, 90 of 120 minuten);
  • Welke type slot u graag wilt hebben.

Zodra u dit helder hebt, wordt het veel eenvoudiger om een goede brandwerende kluis te kiezen. Vindt u dit toch nog lastig? Maak dan gebruik van onze kluis keuzehulp.

Werkt de kluis nog na een brand?

We hopen natuurlijk dat het u nooit overkomt, maar mocht er een brand zijn ontstaan dan zijn in ieder geval de documenten die u in de kluis heeft opgeslagen nog bruikbaar. Echter zal de kluis zelf na een brand te beschadigd zijn om nog goed als brandkast te kunnen fungeren. De kluis heeft zijn taak volbracht en u kunt het beste een nieuwe ervoor in de plaats nemen.

Wilt u graag meer weten over onze kluizen of graag weten welke brandwerende kluis wij u adviseren? Neem dan contact met ons op, want wij geven u graag een advies op maat.