4 februari 2020

Op zoek naar informatie over sleutelkluizen?

Alle informatie over sleutelkluizen. Sleutelkluizen zijn er in verschillende soorten en maten. Wat is nou de beste en welke sleutelkluis is geschikt voor u? Het aanbod is enorm, veel klanten zien door de bomen het bos niet meer. Bent u opzoek naar een sleutelkluis? In dit artikel worden alle aspecten belicht die van belang zijn bij het kiezen en aanschaffen van een correcte sleutelkluis voor de juiste toepassing.

Van sleutelkastje tot elektronisch sleutelbeheer

Kleine sleutelkastjes die u wel eens tegenkomt bij toegangsdeuren van instellingen zijn geen sleutelkluisjes. De zogenaamde sleutelkastjes dienen er alleen voor om in geval van een noodsituatie toegang te krijgen tot een gebouw. Hierbij moeten we denken aan toegang verschaffen in geval van brand door de brandweer, toegang door medewerkers van thuiszorg en wijkverpleging. Particulieren die in geval van verlies van een huissleutel toch een back-up bewaren in een sleutelkastje aan de gevel kan riskant zijn. De onderlinge verschillen in kwaliteit lopen namelijk sterk uiteen. Meestal is een duurder sleutelkastje een betere keus. Kies bij voorkeur een sleutelkastje met een Politiekeurmerk!

Meer zekerheid met een sleutelbuis

Sleutelkastjes bieden geen maximale veiligheid. Wanneer de locatie openbaar toegankelijk is word een sleutelbuis geadviseerd. Een sleutelbuis bevind zich in de muur en heeft een vlakke front plaat die niet uitsteekt. Hierdoor is sabotage praktisch onmogelijk. De afdekking en koker bestaan altijd uit edelstaal met aanboor bescherming. Bovendien bevindt de sleutel zich in een slede met extra omhulsel die in de koker geschoven zit. Vergrendeld met een gecertificeerd veiligheidsslot. Tevens is een sleutelbuis beter bestendigd tegen weersinvloeden. De twee genoemde oplossingen zijn veel gebruikt door instellingen en particulieren. Bedrijven daarentegen willen kunnen beschikken over meer veiligheid en flexibiliteit als het gaat om opslag en beheer van sleutels. Opbergsystemen voor sleutels die buiten een pand gesitueerd worden zijn, zoals eerder genoemd, sleutelkastjes en sleutelbuizen.

Modern sleutelmanagement

De bovengenoemde oplossingen hebben √©√©n eigenschap gemeen, namelijk; dat een sleutelkastje of sleutelbuis in de meeste gevallen slechts plek bieden aan √©√©n of maximaal twee sleutels. Autobedrijven die een hoog service niveau willen bieden aan hun klanten maken gebruik van een sleutel in en uitgifte systeem waar meerdere autosleutels veilig in opgeborgen kunnen worden. Deze systemen kunnen aan de gevel of vrijstaand worden geplaatst op het terrein van het bedrijf. Dit bied de mogelijkheid aan klanten die na sluitingstijd hun voertuig willen afhalen om middels een unieke code zijn of haar autosleutel te bemachtigen. Vaak bevat het uitgifte systeem een afstort mogelijkheid om de sleutels van de leenauto te deponeren. Sleutels die afgestort worden komen in het zwaar beveiligde afgeschermde compartiment terecht. Dit systeem maakt het voor garagehouders mogelijk om effici√ęnt te werken, alle leenauto’s zijn de volgende ochtend weer inzetbaar!

 

sleutelbuis met cijferslotPhoenix Sleutelkastje KS0001CSleutelbeheer Mustangsafe

 

Inpandige sleutelopslag en beheer

In het eerste deel van dit artikel hebben we de mogelijkheden besproken van het opbergen van sleutels buiten het gebouw. De conclusie is dat een sleutelbuis voor noodsleutels en particulier gebruik de meeste veiligheid biedt. Een sleutelkastje op de muur kan bijvoorbeeld een goede oplossing bieden in senioren flats of woongroepen waarbij het sleutelkastje op een door derden niet toegankelijke plaats ge√Įnstalleerd word.

Sleutelkluisjes met meer opslagcapaciteit voor binnen

Bij een opbergmogelijkheid voor meer dan twee sleutels belanden we aan bij de categorie sleutelkast. Een sleutelkast word aan de muur, onder een bali of toonbank gemonteerd. In de meeste gevallen is een sleutelkast voorzien van een elektronisch codeslot en een vergrendelingsmechanisme dat werkt met schoten. Sleutelkasten beginnen al aardig op een volwaardige kluis te lijken en hebben dikwijls een dubbelwandige deur. Een leek zal onder de indruk zijn van het sluitmechanisme, fraaie glimmende slotpennen en een codeslot met digitaal schermpje doen vermoeden dat deze sleutelkasten beschikken over een hoog veiligheidsniveau. In praktijk is de realiteit vaak anders.

Informatie over sleutelkluizen, iedereen verkoopt sleutelkasten?

Sleutelkasten worden te kust en te keur aangeboden door uiteenlopende bedrijven zoals bouwmarkten, online webshops en sleutelmakers. Het is zeer waarschijnlijk dat u tijdens de ori√ęnterende fase dit type kluis veelvuldig voorbij ziet komen. Om te bepalen of een sleutelkast van een bepaald type geschikt is voor u is sterk afhankelijk van de situatie. Vaak ontbreekt deze belangrijke informatie over sleutelkluizen. Wilt u alleen uw woningsleutels overzichtelijk opbergen? Of hebt u een bedrijf en worden de sleutels alleen gedurende de dag en continu beheerd opgeborgen? In dat geval kan een goedkopere sleutelkast volstaan. Echter is het risico dat dit soort, niet goedgekeurde sleutelkasten, binnen zeer korte tijd geopend kunnen worden door inbrekers of dieven. Een klein onoplettend moment kan voldoende zijn voor geoefende dieven om de sleutelkast te openen en sleutels buit te maken.

sleutelkast     sleutelkluisje bouwmarkt   goedgekeurde sleutelkluis voor verzekering

Inbraakwerend wat is het en wat niet?

U zult de term inbraakwerend ongetwijfeld vaak voorbij hebben zien komen maar wat betekent dit nou eigenlijk? De meeste informatie over sleutelkluizen en inbraakwering hiervan ontbreekt dikwijls. Deze term word gebruikt om aan te geven dat een sleutelkast of kluis bestand is tegen sabotage in het algemeen. In welke mate het product inbraakwerend is kan alleen bepaald worden bij een gecertificeerde sleutelkast. De bovenstaande sleutelkasten zijn allemaal inbraakwerend, althans dat word geclaimd. In de basis zouden we bij een inbraak vertragende werking van 1 minuut al over inbraakwerend kunnen spreken. Het begrip zegt dus niks over in welke mate de inhoud beveiligd word. Aan de hand van een certificaat en veiligheidsklasse aanduiding kunnen we de weerstand van een kluis bepalen

Certificering en verzekering

Gaat u de sleutelkast inzetten in uw bedrijf en bijvoorbeeld autosleutels van klanten gedurende de dag opbergen? Dan wilt u natuurlijk wel dat de sleutelkast goedgekeurd is door uw verzekeraar! Gecertificeerde sleutelkluizen word herkend aan het typeplaatje. Deze bevindtzich aan de binnenkant van de kluisdeur. Hierop staat de weerstandsklasse, het certificaatnummer, of de kluis ook brandwerend is en de productiedatum vermeld. Tevens biedt een gecertificeerde sleutelkast een indicatie waarde dekking. Overleg altijd met uw verzekeraar bij aanschaf van een sleutelkast voor uw bedrijf. Sommige verzekeraars stellen andere eisen en het kan zijn dat uw Polis aangepast moet worden.

EN 14450 en EN 1143-1

Belangrijke aanduidingen voor gecertificeerde sleutelkasten zijn; EN 14450 S1 + EN 14450 S2 en EN 1143-1. Deze twee Europese normeringen maken de zoektocht naar een geschikte kluis een stuk eenvoudiger. Kluizen met deze certificaten en goedkeuring bieden uitmuntende inbraak vertragende werking. De aanduiding EN 14450 S2 goedkeuring biedt tevens 30 Minuten bescherming tegen brand. Tevens is een gecertificeerde sleutelkast te herkennen aan de hoge bouwkwaliteit, de materiaal dikte is groter en het gewicht is door de regel genomen hoger dan een niet gecertificeerde sleutelkast

Brandkast voor het opbergen van sleutels

Een echte sleutelkluis voor het opslaan van grote hoeveelheden sleutels van bijvoorbeeld bedrijfswagenparken, bedrijfsvoorraad of lease floot moeten aan hoge eisen voldoen. Informatie over sleutelkluizen die belangrijk is. U dient naast de veiligheid, kwaliteit en certificering van een sleutelkluis ook rekening te houden met de opslagcapaciteit. Kies een kluis die voldoende ruimte biedt en genoeg sleutelhaken bevat. Gaat u sleutels opbergen of wilt u ook grote sleutelbossen opslaan? Veel kluis experts bieden het zelfde model kluis zowel met korte als lange sleutelhaken. Ook zijn combinatie’s mogelijk waardoor beide varianten opgeborgen kunnen worden. Daarnaast zijn er modellen met een legbord gedeelte voor documenten en dossiers. Ook bieden sommige type sleutelkluizen de mogelijkheid om de capaciteit later uit te breiden door sleutellijsten toe te voegen.

Kluisslot met sleutel of toch elektronisch

Een gecertificeerde sleutelkluis is eenvoudig te herkennen aan de mogelijkheid om te kiezen tussen verschillende type sloten. Kluizen specialisten kunnen deze vakkundig installeren. De verschillende type sloten zijn; Dubbelbaard sleutelsloten, Mechanische Cijfersloten en diverse Elektronische Code sloten met één of meerdere gebruikerscodes. Daarnaast zijn er ook sloten met tijdvertraging en vingerprint sensoren verkrijgbaar. Bepaal welk slot voor u het meest geschikt is, word de kluis meerdere keren op een dag geopend en wilt meerdere verschillende personen toegang verlenen? Dan is bijvoorbeeld een gecertificeerd Codeslot de beste optie. Let op! Een kluisslot dient ook gecertificeerd te zijn. U herkent een goedgekeurd slot aan de aanduiding VdS 1 of EN1300

codeslot cijferslot voor sleutelkluis dubbelbaard sleutelslot

1